Startsida - Info - Program - Historik - Teknik - Filmlänkar - Filmbolag

Film sedan 1899?

Att driva bio i Kullabygden på 40- och 50-talen var lysande affärer. Jonstorp hade en liten bio och Viken en. Dom körde film i regel en kväll i veckan.

I Höganäs fanns 3 stycken.

Saga och Odéon som visade film varje kväll med extraföreställningar och matinéer lördagar och söndagar. Grand visade i regel film fem kvällar i veckan.

Dom 3 biograferna hade tillsammans över 1000 sittplatser. Idag (1997) kan vi erbjuda 1 biograf med 150 platser).

Men då drog de stora publikfilmerna upp till 6000 personer och ibland fler. Idag kan Disney komma upp till drygt 1500 personer. Annars ligger en storfilm på 5-600 besökare.

Jag skulle ju berätta lite om Sagabiografen där den finns nu. Men innan historien om denna lokal drar jag snabbt lite om de biografer som inte längre finns.

1912 byggdes Centralbiografen vid Brors Backe. 1918 döptes den om till Röda Kvarn och 1923 ändrades namnet till Odéon som den hette fram till rivningen 1969. Odéon låg där Konsum nu har sin parkeringsplats.

1937 invigdes en ny stor och modern biograf på Järnvägsgatan. Första året hette den Centrum men fick sedan namnet Saga.

Den stängdes 1965 då Arnbergs Korsettfabrik tagit över byggnaden. Biografen byggdes om och Arnbergs flyttade in en del av sin tillverkning där. Några år senare lades produktionen ner. Huset finns ännu kvar, väldigt förändrat.

Det är den vita byggnaden på din högersida när du kör in på ICA Kvantums (f.d. Vikings) parkeringsplats.

Så kommer vi då fram till nuvarande Sagabiografen.

Lokalen byggdes 1883 som teatersalong till Hotell Schweitz. Stolarna var lösa så man kunde plocka bort dem och använda lokalen även till dans.

Den första filmen i världen visades 1895 i Paris.

Sommaren 1896 ägde den första filmvisningen rum i Sverige. Det var på en utställning i Malmö.

Redan 2 1/2 år senare, den 6 januari 1899 visades den första filmen i nuvarande Sagas lokaler, då av kringresande sällskap. Fram till 1911 besöktes teaterlokalen då och då av dessa filmsällskap.

Men i januari 1911 hade hotellets krögare sett att filmvisning var en lönande affär och han installerade en filmprojektor i lokalen.

Nu räknades det som en fast biograf. Namnet blev Hotell Schweitz Biografteater. Så hette den fram till 1941, då en firma som hette Östgötabiografer i Norrköping över driften.

Sedan något år drev man också Sagabiografen. Schweitz Bio blev moderniserad med ny maskinell utrustning och nya stolar och namnet ändrades till Grand.

I början av 60-talet slog TV:n igenom och publiksiffrorna sjönk. Så i maj 1962 stängdes Grand och det verkade som om bioepoken var över i denna lokal. Bänkarna plockades bort och lokalen användes istället till utställningar och faktiskt också dans precis som 80 år tidigare.

När Saga fick lämna sina lokaler på Järnvägsgatan 1965 flyttades bioverksamheten istället över till gamla Grand.

Hotell Schweitz slog igen och 1971 rev kommunen huset. Meningen var att även biohuset skulle bort och att Saga tillfälligt skulle flytta in i Tivolihuset. Rent tekniskt skulle det bli problem så man lät Saga fortsätta i Schweitz gamla teaterbyggnad. Det skulle bara vara tills man hittat en annan lösning för huset, för det skulle ju rivas.

Många förslag kom, bl a skulle en ny bio byggas vid gamla järnvägsstationsområdet tillsammans med bank, taxi, affärer och annat, men snart försvann dessa planer.

Ett förslag om kulturhus vid Sundstorget kom fram, men så blev det inte heller, som väl var. Under tiden blev den gamla teaterbyggnaden kulturmärkt och kunde så räddas till eftervärlden.

Saga kunde rulla på, men våren 1982 gav firman i Norrköping som drev bion besked att de skulle lägga ner p.g.a. den dåliga lönsamheten. Jag hade blivit föreståndare för Saga 4 år tidigare och undrade om jag fick ta över - och det fick jag.

I början fick jag filmerna väldigt sent, för så hade det alltid varit. Höganäs kunde få vänta upp till 4 år på en film som t.ex. "Sound of Music". I mitten av 80-talet började jag få filmerna snabbare. Idag har vi c:a 20 Sverigepremiärer om året och övriga filmer är här inom några veckor.

Saga har senaste tiden fått en utökad verksamhet med skolbio, där alla elever får se 2 filmer om året på dagtid. Vi har filmklubbar och vi kör vuxenfilmstudio, så det är verkligen full rulle i den 115-åriga byggnaden.

Jag tror vi är ensamma i Sverige om att ha kvar en fungerande biograf där första filmen visades redan år 1899. 100-årsjubileum firades 1999 och Saga fortsätter säkert ett bra tag till.

Avslutningvis vill jag nämna något om biolokalen. Det mesta är original från 1883, taket, golvet, läktarna och väggarna. Scenen breddades när Saga flyttade in 1965 för att kunna få plats med storbildsformat. Taklamporna byttes ut.

När huset byggdes fanns stolar på läktaren baktill i salongen, men de försvann när maskinrummet byggdes ut. Kvar finns stolarna på sidoläktarna, men de används inte längre.

Brandsäkerheten kräver trappor ner framtill i salongen. Detta kunde lösas med spiraltrappor som t.ex. i Tivolihuset, men jag anser att detta skulle förstöra lokalens gamla miljö. Dessutom har vi ont om lagringsutrymme efter det att hotellet och och framförallt den gamla glasverandan revs.

Bakom Sagas filmduk finns den första filmduken kvar, målad direkt på väggen. Hela den gamla sceninramningen finns där också liksom olika grejor som behövdes för kulisser på teatertiden. Dold i ena väggen finns en dörr som tidigare ledde upp till läktaren vid maskinrummet. De sirliga guldbokstäverna med texten "Till Balkong" finns kvar över den dörren.


Sagabiografen i Höganäs - Programinformation: 042-34 95 75